corgi runs through grass

Zumirajte i snimite brzu akciju

Fotografiranje akcije svodi se na snimanje trenutaka koji se događaju u djeliću sekunde. Morate držati korak s igrom, pratiti prijatelje u snowboardingu ili biti spremni snimiti gradske surfere dok surfaju na valovima. No nećete se morati tako brzo kretati ako ste pripremljeni.

Za snimanje dobrih snimaka dok koristite telefoto objektiv ili objektiv sa zumiranjem od ključne je važnosti unaprijed postaviti fotoaparat. To znači da kada akcija započne možete zaboraviti na prilagodbu postavki i usredotočiti se na ono što se događa pred vama.

Fotoaparati pametnih telefona imaju ograničenu kvalitetu slike koju mogu proizvesti kada su u pitanju zumiranje i snimanje detalja u pokretima. DSLR i napredni kompaktni fotoaparati te fotoaparati bez zrcala omogućuju vam da se približite akciji s veće udaljenosti te pružaju daleko veću kvalitetu i kontrolu prilikom snimanja akcije jer omogućuju precizno zumiranje pomoću telefoto objektiva.

Velike brzine zatvarača obavezne su za snimanje akcije

Ako želite snimati akcijsku fotografiju, brzina zatvarača najvažnija je stvar koju morate imati. Ako brzina zatvarača nije dovoljna, snimke će biti zamućene i poželjet ćete ih samo izbrisati.

Stoga, ako koristite DSLR, odaberite brzinu zatvarača od najmanje 1/125 s ili veću. Mnoge akcijske snimke snimaju se pri 1/500 s ili većoj brzini, ovisno o brzini objekta snimanja.

Kako biste koristili veliku brzinu zatvarača, a i dalje osigurali prodiranje dovoljne količine svjetlosti u fotoaparat, morat ćete koristiti širok otvor blende (mali f broj kao što je f/2,8). Upotrebom širokog otvora blende i visoke brzine zatvarača, kreirat će se dubinska oštrina pa će se motivi isticati u odnosu na dražesno zamućenu pozadinu. Isto tako, ako fotoaparat omogućuje podešavanje ISO osjetljivosti, pokušajte je povećati primjerice s 400 na 800 kako bi senzor fotoaparata bio osjetljiviji na svjetlost.

Snimajte koristeći način rada za uzastopno snimanje

Sportska akcija, kao što je gradsko surfanje na rijeci, obuhvaća brze pokrete pa se pobrinite da je vi i vaš fotoaparat možete pratiti. Upotrijebite način rada za kontinuirano snimanje na fotoaparatu (zove se i način rada za uzastopno snimanje) kako biste snimili više snimaka i osigurali najveće šanse za snimanje odlične akcijom nabijene snimke. Taj način rada ima većina fotoaparata i neki pametni telefoni.

Koristite kontinuirano izoštravanje

Ako koristite DSLR fotoaparat, vjerojatno će biti zadano postavljen na upotrebu standardnog izoštravanja. To znači da okidač možete pritisnuti dopola kako biste zaključali izoštravanje, a zatim ga pritisnuti dokraja kako biste snimili snimku. Međutim, za akcijske ili snimke sa zumiranjem pokušajte koristiti način rada s kontinuiranim izoštravanjem ili izoštravanjem s praćenjem (zove se AI SERVO ili SERVO AF na fotoaparatima tvrtke Canon). Taj način rada omogućuje fotoaparatu automatsko ponovno izoštravanje radi praćenja objekta u pokretu, što znači da ćete dobiti oštre, detaljne akcijske snimke bez mnogo truda.

Zoom Framing Assist tvrtke Canon

Kada zumirate, posebice pri velikoj žarišnoj duljini, objekt je često u tako krupnom kadru, da ga je lako izgubiti. Canon je osmislio pametnu tehnologiju koja rješava taj problem.

Značajka Zoom Framing Assist dostupna je kod određenih kompaktnih fotoaparata PowerShot tvrtke Canon s velikim zumiranjem, a pomaže vam da zadržite objekt snimanja unutar kadra tako što smanjuje zum čim se objekt približi rubu kadra. Zatim ponovno zumira kada objekt smjestite u središte snimke. Na taj način možete upotrebljavati moć zumiranja bez gubitka perspektive ili objekta.