panning shot of bike in the air

Snimanje kretanja

Kako prikazati kretanje na statičnoj fotografiji

U akcijskoj fotografiji najvažnije je uhvatiti dramatičnost, kretanje i osjećaj brzine. Međutim, dvojba s kojom su fotografi suočeni jest kako prenijeti kretanje na fotografiju.

Veća brzina zatvarača ključna je za zaustavljanje akcije i ostvarenje oštrih slika. No, pri snimanju, primjerice, automobila koji se kreće brzinom od 200 mi/h s vrlo velikom brzinom zatvarača nastaje slika automobila koji bi zapravo mogao biti i nepomičan. Promatraču je teško prenijeti dojam kretanja takvom slikom.

Pročitajte ovaj članak o panoramiranju, tehnici za smanjenje brzine zatvarača i praćenje objekta tijekom snimanja. To je odličan način za dočaravanje pokreta, no prikladan je samo za određene situacije. Za dosljedno postizanje dobrih rezultata također je potrebno dosta vježbe.

Primjenjujući principe panoramiranja kretanje možete dočarati s pomoću brzine zatvarača bez izvođenja potpunog panoramiranja, možete isprobati sporije brzine zatvarača od 1/1000 s do 1/640 s, jer čak i malo smanjenje brzine zatvarača može blago zamutiti brže dijelove objekta, primjerice okretanje kotača automobila ili vrhove krila ptice. Također, razvijte naviku praćenja objekta kroz tražilo tijekom snimanja, budući da ovom tehnikom čak i pri većim brzinama zatvarača možete ostvariti naznake kretanja, a dakako je da je to ključno pri usporenju brzine zatvarača.

Osim promjenom brzine zatvarača, naznačavanje kretanja možete ostvariti i drugim tehnikama. Potražite ključni akcijski trenutak. Snimanje jednog objekta na događaju je dobro, no dva objekta u paru podržavaju dojam brzog kretanja i akcije.

Uz natjecateljske akcije potražite i istaknute motive događaja uzrokovane brzinom i kretanjem. Odlični primjeri za odražavanje ideje kretanja su dim guma, brazde u sportovima na vodi, uzdignuta prašinu i blato na konjskim utrkama.

Također možete namjerno zamutiti fotografiju. Izoštravanjem objekta, primjenjujući kratko vrijeme ekspozicije i pomicanjem fotoaparata u odnosu na kretanje akcije, možete ostvariti zamućenje boja koje prenosi dojam kretanja.

Slični članci
Learn to use panning for better action photos

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Naučite primjenjivati panoramiranje za snimanje boljih akcijskih fotografija

Bez obzira što namjeravate postići, panoramiranje uvijek može biti od koristi. Naučite kako upravljati fotoaparatom za savršenu snimku.

Capturing motion photography

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Snimanje fotografije u pokretu

Snimanje pokreta u fotografijama zahtijeva izbor između zamrzavanja akcije ILI omogućavanja kreativnog zamućenja koje će dočarati pokrete na vašim fotografijama. Canonov mentor, Brian Worley, dijeli svoje savjete o snimanju pokreta.

Shoot sharper fast-moving action

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Snimajte oštrije snimke brzih pokreta

Snimanje odličnih akcijskih snimaka, primjerice gradskih riječnih surfera, snowboardera ili trkača, znači da morate razmišljati unaprijed. Prije svega, morate razmisliti što želite snimiti, koliko se brzo objekt kreće te gdje ćete postaviti opremu i s kojeg ćete mjesta snimati.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike