Your photos, our favourites: Urban and street

Vaše fotografije, nama omiljene: Urbano i na ulici

Vaše fotografije, nama omiljene: Urbana i ulična fotografija

Krenite na putovanje s nama od Poljske do Indije i Hrvatske te pogledajte nama omiljene fotografije prenesene u našu galeriju povodom nedavnog fotografskog natječaja. Na svakoj fotografiji uhvaćen je trenutak u vremenu u urbanom okruženju, a iza svake postoji zanimljiva priča.

Michal Patron: Outburst of Joy

"Ovu fotografiju snimio sam na otvaranju uličnog umjetničkog događaja u Lublinu u Poljskoj. Nisam znao što će se dogoditi pa sam se stopio s masom i čekao. Iznenada je stroj za umjetni dim počeo stvarati ogromne oblake dima, izazivajući veselje kod obližnje grupe djece. Vidio sam svoju priliku.

Unatoč dimu koji mi je zaklanjao pogled, odabrao sam najširi mogući kut s djecom u prednjem planu i nejasnim siluetama u pozadini. Imao sam samo nekoliko sekundi – nakon toga djeca su se razbježala i parada je počela.

Fotografija je osvojila prvu nagradu na natjecanju Grand Press Photo 2015 – najpriznatijem natjecanju na polju fotografskog novinarstva u Poljskoj."

Susana Hinojo: Free

"Popela sam se na Amber Fort u pokrajini Jaipur, a imala sam sreću da zateknem vrlo poseban festival. Ljudi su se okupili u znak protesta protiv već stoljećima stare kulture rodne nejednakosti u Indiji.

Cijeli prizor bio je čaroban – i iznenada mi se pred očima pojavio savršen trenutak. Potpuno prirodna gesta ljubavi i sreće između majke i kćeri.

U tom trenutku moje srce potpuno se uskladilo s onime što su mi oči gledale."

Frederik Frydendal: Façade med Patina

"Uživajući u vožnji rikšom po Splitu u Hrvatskoj, prošao sam pokraj jednog malog izloga i osjetio kako me privlači. Privlačnost je bila tolika da sam se poslije vratio kako bih fotografirao.

Pokazalo se da me instinkt ne vara. Uz opuštenu atmosferu, prirodnu patinu i složenu teksturu, za mene je priča iza ove fotografije jednostavno "dome, slatki dome".

Za putnu i uličnu fotografiju uvijek koristim format RAW i način rada AV, a u ovom slučaju s otvorom blende f/8. To mi omogućuje da snimim što je moguće više detalja."

Okušajte se u ovomjesečnom izazovu

Svaki od ovih fotografa podijelio je trenutak u vremenu, snimljen kao dio svakodnevnih iskustava u urbanim okruženjima. Što se događa u svijetu oko vas? Pronađite nadahnuće u našoj mjesečnoj temi u Galeriji, podijelite svoju priču i vaša fotografija mogla bi biti izložena sljedeći mjesec!