burano-italia-estelle-moreau.jpg

Vaše fotografije, nama omiljene: Moj grad

Od Stockholma do Seula, Portlanda do Palaua, ovaj ste nam mjesec slali fotografije iz čitavog svijeta, dajući nam uvid u svoj grad kroz jednu fotografiju. Ovo su fotografije koje su nam se najviše dopale od svih koje ste podijelili putem naše Galerije.

Estelle Moreau: Burano, Italia

“Burano je otok u Venecijanskoj laguni, u sjevernoj Italiji. Mentalitet otoka Burano savršeno se očituje u višebojnim kućama: topao i otvoren. Dok šećete uličicama otoka, shvaćate kako je puno opušteniji od Venecije. Svojom raznovrsnom i živopisnom arhitekturom, tihim ugođajem i brojnim kanalima, Burano izgleda kao da se nalazi jako daleko od svoje veće i poznatije sestre. Otok je poznat i po proizvodnji čipke – prikladno zakučast zanat za tako lijep grad.

Ovu sam fotografiju snimio nakon dugog dana ispunjenog šetnjom po Veneciji i Muranu. Osjećao sam se demoralizirano zbog navale turista, ali Burano mi je popravio raspoloženje. Ovo mjesto ima iznimno pozitivan utjecaj na sve koji njime odluče prošetati – domaći ljudi i posjetitelji ne skidaju osmijeh s lica.

Provedite ovdje jedno poslijepodne i nećete moći pobjeći dobrim vibracijama. Na odlasku sam se osjećao sretno i obnovljeno, sretan što sam iskusio to bogatstvo boja prije povratka u svoj pomalo siv, industrijski svijet.”

Robert Jakab: Pécs in Fog, Hungary

“Vrijeme će vas uvijek iznenaditi u Pečuhu – gradiću na jugu Mađarske koji zovem svojim domom. Ovu sam fotografiju snimio u rano siječanjsko jutro, dok je arhitektura središnjeg trga još provirivala iz oblaka. Možete vidjeti jarka svjetla gradske vijećnice kako sjaje kroz maglu, a tu je i bakrena kupola Džamije paše Kazima.

Pripremajući se za snimanje, pratio sam vremensku prognozu danima unaprijed, a zatim sam se popeo na planinu kako bih pronašao najbolji pogled. Fotoaparat mi je dobro podnosio zimu, a gotovo svaka fotografija koju sam snimio toga jutra izgledala je fantastično.

U Pečuhu živi mnogo etničkih skupina. Za vrijeme djetinjstva živio sam pored kapele koju možete vidjeti na fotografiji. Sada živim pored džamije. U mojim očima, ova fotografija prikazuje prekrasnu kulturnu raznolikost grada.”

Renzo Oroboncoidi: Genova gabbiani affamati

“Ovu sam fotografiju snimio tijekom posjeta obalnom gradu Genovi. U njoj se nalazi najprometnija talijanska luka. Pokušao sam snimiti raznorodne značajke grada, prikazati kontrast starih zgrada i urbanih ulica te brojnih uličica, a onda sam zamijetio ove galebove. Spustili su se na zid kako bi pokupili komadiće kruha koje im je jedna gospođa ostavila. Ova scena snimljena u sumrak djeluje dramatično. Ako pogledate u daljinu, na površini mora možete primijetiti odsjaj sunca u zalasku.”

Okušajte se u ovomjesečnom izazovu

Svaki od ovih fotografa pokazao nam je djelić svog života – i uživali smo u njima. Snimite svoj jedinstveni pogled na život. Neka vas nadahne mjesečna tema u našoj Galeriji i podijelite s nama svoje fotografije. Možda se nađete u našem sljedećem izdanju.

Pošaljite svoje fotografije