hero

Vaše fotografije, naše omiljene snimke: zima pri slabom osvjetljenju

Ovaj mjesec postavili smo vam izazov da se utoplite i najbolje iskoristite slabo zimsko osvjetljenje za kreiranje nevjerojatnih snimaka. Zamolili smo fotografe koji su snimili tri nama najdraže fotografije da s nama podijele priče koje se iza njih kriju.

Javier Pavia Barajas: Crepusculo

"Ovu fotografiju snimio sam na planini Floyen koja se nalazi nad Bergenom u Norveškoj. To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija tog grada. Volim izaći vani kada pada snijeg, sa svojim Canon fotoaparatom, ali nikada se nisam usudio otići tako daleko. Malo sam zalutao penjući se sve više prema suncu sa svojim fotoaparatom.

Na ovakve šetnje volim ići sam kako bih se lakše usredotočio na fotografiju. Unatoč hladnom vremenu, moj pothvat svakako se isplatio jer sam snimio ovu fotografiju grada koji predivno izgleda pod zimskim svjetlom."

Marga Straver: Wolf in de mist

"Ova fotografija snimljena je parku prirode Biotop u Njemačkoj, u blizini sela Vehlingen. Park oko jezera dom je mnogih europskih divljih životinja, kao što su vukovi, jeleni, bizoni i risovi, koji žive u svom prirodnom staništu.

Bio je siječanj i vrijeme je bilo loše. Padala je kiša i bilo je dosta maglovito. Među stablima je bilo pet vukova. Iznenada je jedan od njih skočio na staro stablo koje je bilo na tlu. Na svu sreću, tu snimku uhvatila sam iz svog skrovišta u kojem sam cijeli dan čekala da snimim odgovarajuću fotografiju.

Zbog slabog osvjetljenja morala sam koristiti manju brzinu zatvarača i veću ISO osjetljivost nego što je uobičajeno. Nadam se da ću se vratiti na proljeće kada vrijeme i osvjetljenje budu bolji. Jedna od vučica bila je skotna pa će možda imati mladunčad kada ih sljedeći put vidim!"

Guillermo Garcia: Mountain Church

"Island je raj za ljubitelje noćne fotografije. Prilika da vidim i fotografiram sjevernu polarnu svjetlost u prirodnom okruženju doživljaj je koji nikada neću zaboraviti. Ovu fotografiju snimio sam noću u studenom kada vremenske prognoze nisu najavljivale sjevernu polarnu svjetlost. Snimljena je u podnožju Kirkjufella, u blizini grada Grundarfjörður Lake.

Mjesec je bio gotovo pun, a nebo vedro. Odlučio sam se za jednostavnu kompoziciju s raspucanim ledom u prednjem planu i planinom u središtu. Oko 23:00 primijetio sam zelenu točku na nebu koja je postepeno postajala sve više vidljiva. Osjetio sam nevjerojatno uzbuđenje kako je zora postajala intenzivnija i dulja, stvarajući gotovo savršen luk nad Kirkjufellom.

Kako bih snimio kretanje sjeverne polarne svjetlosti, koristio sam ručni način rada, s ekspozicijom od 2,5 sekundi pri otvoru blende f/2,8 i ISO vrijednosti 3200."

Okušajte se u ovomjesečnom izazovu

Guillermo, Marga i Javier snimili su ljepotu slabog osvjetljenja na svojim fotografijama. Želimo vidjeti svijet kroz vaš objektiv, pa zašto ne biste sudjelovali u ovomjesečnom izazovu? Zgrabite fotoaparat, istražite svoj grad i učitajte fotografije ovdje.