seagulls alexandra simionov header

Vaše fotografije, nama omiljene: Akcija i sport

Ovog ste nam mjeseca slali svoje upečatljive fotografije s temom akcije i sporta. Svaka od tih fotografija nudi jedinstvenu perspektivu i potiče nas da iziđemo na otvoreno i snimimo trenutak. Donosimo izbor nama omiljenih fotografija i priča kojima su popraćene.

Tornado, autor Gaudenz Gerig

“Ovu sam fotografiju snimio na plaži Balangan, na indonezijskom otoku Bali. Nakon iscrpljujućeg jutarnjeg daskanja, sjedio sam na plaži odmarajući se kroz razgovor s daskašem kojega sam upoznao. Rekao mi je da u svakom trenutku pokušavaju pronaći lijep, dug i pravilan val. Proteklih je dana vrijeme bilo dobro, ali tog su se jutra na obzoru pojavili oblaci koji su obišli i našu plažu. Uočili smo i tornado, koji se spuštao iz oblaka i protegnuo sve do površine mora. Fotoaparat mi je bio pri ruci, a objektiv Canon 70–200 nasreću je već bio montiran. Zgrabio sam fotoaparat, brzo podesio postavke i okinuo nekoliko fotografija. Nakon što je daskom zajahao val, daskaš je uočio tornado, ali ponašao se kao da ne mari za njega i vratio se na obalu. Tornado je u punoj veličini (od oblaka do razine mora) postojao svega nekoliko sekundi, tako da sam uistinu imao sreće što sam svoje objekte uspio obuhvatiti u isti kadar.”

Willancourt, autor Vincent Lescaut

“Ovu sam fotografiju snimio jednog nedjeljnog popodneva na motocross utrci u belgijskom selu Willancourt. Želio sam snimiti trenutak te dočarati osjećaj uzbuđenja i akcije. Bilo je izazovno dočarati akciju fotografijom, tako da sam dugo čekao dok nisam dočekao pravi kadar.

Dugo sam slijedio objekt, obuhvaćajući scenu fotoaparatom. Želio sam naglasiti efekt brzine i sakriti pozadinu, jer nije bila naročito estetski privlačna niti važna. Želio sam se usredotočiti na šarenilo motocikla i položaj vozača u odnosu na stazu.”

Seagulls, autorica Alexandra Simionov

“Ovu sam fotografiju snimila u Thassosu, u ljeto 2015., dok je moj dečko hranio galebove. Već naviknuti na to da ih ljudi hrane, bili su i pomalo napadni. Isto se dogodilo i prethodnog dana, tako da sam bila spremna na njihove nagle pokrete. Iskustvo je bilo jedinstveno i sretna sam zbog toga što sam uspjela uhvatiti trenutak. Koristila sam veliku brzinu zatvarača od 1/800 s kako bih "zamrznula" akciju.”

Okušajte se u ovomjesečnom izazovu

Posjetite našu galeriju i dopustite da vas nadahne naša ovomjesečna tema, a zatim nam pošaljite svoje fotografije – možda će se upravo one naći na sljedećoj izložbi!

Pošaljite svoje fotografije