burano-italia-estelle-moreau.jpg

Priča o valu

Ponoć je, usred grada ste, valovi su dobri!

Čudan je osjećaj prvi put biti na rijeci Eisbach u Münchenu. Među večernjim zvukovima grada iznenada čujete nevjerojatnu navalu vode, vidite ljude kako se druže promatrajući s mosta i to vas odmah privuče. Bacite pogled s mosta i tamo su, surferi.

München, u Njemačkoj, dom je surfanja na rijeci od 1972. kada je Arthur Pauli prvi surfao na surferskom okupljalištu Floßlände. Iako u Münchenu ima nekoliko surferskih okupljališta, upravo Eisbach ("ledeni potok" na njemačkom) svakodnevno privlači surfere i očarava gledatelje sa svih strana svijeta. Zato smo ovdje da vam ispričamo našu najnoviju "Come And See" priču, Gradski surferi.

Ova rijeka dugačka 2 kilometra, koja se odvaja od rijeke Isar, protječe kroz Englischer Garten, najveći park u Münchenu. Ovaj kontinuirani val napravljen je preciznim postavljanjem betonskih blokova u korito rijeke. Osim toga, privremeni sustav s daskama i užadi omogućuje surferima da oblikuju val. Kako kaže Alex, jedan od naših surfera: "Razlika između surfanja na oceanu i na rijeci je ta da vas u oceanu voda gura, dok vas na rijeci val vuče pa je raspodjela težine na dasci drukčija". Zvuči opasno? Pa i jest. Ovo nije mjesto za nove surfere, zapravo sve do 2010. bilo je zabranjeno surfati na rijeci Eisbach, a prijetilo je i rušenje vala sve dok lokalna zajednica nije sastavila peticiju da se sačuva.

Zajednica je ovdje zatvorena i jasno je da oni koji surfaju na valu strastveno žele sačuvati ga. Pridošlice se ne tolerira dok se ne dokažu na manjem valu nekoliko stotina metara nizvodno. Karina, članica našeg tima surfera, opisuje tu scenu: "Kada uđete, ušli ste, ali vrlo je teško ući".

Nevjerojatno je promatrati nepisana pravila na rijeci Eisbach; način na koji surferi demokratski, uredno čekaju svoj red, tiha napetost natjecanja koja se prekida samo priznavanjem dobrog uspjeha udaranjem po daskama. Iako svaki surfer sam stoji na valu na kojem uvijek iznova surfa, ipak ih on povezuje.

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradskih surfera ovdje.