burano-italia-estelle-moreau.jpg

Upoznajte surfere: Tao, Alex i Karina

Jednom kada vas prođe početni šok zbog vala na rijeci, usred Münchena, počinjete osjećati divljenje prema onima koji svakog dana dolaze surfati na njemu. Osim jednostavne razlike između novog i iskusnog surfera, mogu se uočiti različite osobnosti surfera kada su na valu. Susreli smo se s tri najpoznatija, domaća surfera na rijeci Eisbach koji su protagonisti naše najnovije "Come and See" priče Gradski surferi.

33-godišnji Tao industrijski je dizajner koji je u svom kostimu osvojio dva europska prvenstva i najbrži je surfer na rijeci Eisbach. Tao svemu daje dojam jednostavnosti. Izgleda lagano na dasci, igra se s valom, nikada mu se ne opire. Objašnjava: "Kada surfam na valu, nastojim ne razmišljati ni o čemu. Sve se samo dogodi, to je bit surfanja, isključite um kada surfate."

Tao o surfanju govori kao da je više filozofija, a manje sport, opisujući ga kao niz neponovljivih trenutaka: "Mislim da savršeni trenutak ovisi o trenutku. Dođete i tamo su samo dvije ili tri osobe, pada snijeg, noć je, sunčano je, ali bit je u onome što osjećate iznutra. Svaki je val drukčiji, svaki je trenutak drukčiji, nemoguće je ponovo uhvatiti isti trenutak."

Alex i Karina su par koji se upoznao na rijeci Eisbach. Karina objašnjava: "Kada smo Alex i ja na valu zajedno to je poput izazova za nas jer imamo nešto što nam je zajedničko, u čemu uživamo i što volimo, tako da je to nešto naše".

37-godišnji Alex lokalni je fotograf i videograf koji ovdje surfa gotovo desetljeće, ali njegova ljubav prema surfanju rodila se u djetinjstvu u Brazilu. "Počeo sam surfati s 5 godina, otac me stavio na dasku i navukao sam se", kaže on. I nastavlja: "Surfanje u gradu nevjerojatno je, ovo je jedinstveno. Nigdje drugdje u svijetu nećete pronaći riječni val usred grada." Alex je zabavljač, ali njemu nije važno što ga gledaju i dive mu se. "To je sport u kojem morate pronaći određenu harmoniju s prirodom kako biste u njemu uživali. Pomalo je sebičan sport, ali možete u njemu sudjelovati s dobrim prijateljima i ljudima. Zapravo izvlači ono najbolje iz mene jer sam u svom elementu kada sam na vodi".

25-godišnja Karina malo se razlikuje. Ova energična studentica sportskih znanosti apsolutno je neustrašiva na vodi. Ona kaže: "Na buvljaku sam ugledala dasku za surfanje, a uvijek sam željela surfati, ali nisam imala novca da odem dalje, tako da sam kupila dasku za 50 eura i rekla sama sebi da ću pošto-poto isprobati surfanje na rijeci Eisbach. Samo sam otišla tamo, stavila dasku na vodu, snijeg je padao, i tako je počelo." Pet godina poslije Karina je europska prvakinja.

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradskih surfera ovdje.