Velika brzina – EOS-1D X Mark II

eos-1d-x

14-16 sličica u sekundi

Budite akcijski junak uz veliku brzinu rada.

14 fps s punim AF/AE praćenjem, 16 fps prilikom snimanja u načinu rada s prikazom uživo

Profesionalni fotografi nikada ne dobivaju drugu šansu. Stoga je primarni cilj povećati šanse za snimanje odlučujućih trenutaka kao što je slavlje nakon postizanja gola ili prelazak preko ciljne linije te snimiti ih precizno uz vrhunsku oštrinu. Inženjeri tvrtke Canon svjesni su toga i uspjeli su postići maksimalnu brzinu pogona zrcala od 14 fps1 s punim AF/AE praćenjem.

Snimanje u načinu rada s prikazom uživo još više je pomaknulo granice učinkovitosti, omogućujući kontinuirano snimanje brzinom od 16 fps1 dok su izoštravanje i ekspozicija fiksni pri prvoj snimci. Ova brzina snimanja nadmašuje maksimalnu brzinu s blokiranim zrcalom kod prethodnog modela EOS-1D X uz dodatnu prednost koju pruža mogućnost da i dalje gledate prizor dok ga snimate u načinu rada s prikazom uživo.

1Maksimalna izuzetno velika brzina kontinuiranog snimanja s potpuno napunjenom baterijom LP-E19, brzina zatvarača od 1/1000 s. ili veća, ISO vrijednost od 51 200 ili manja i maksimalni otvor blende (ovisno o objektivu)

eos-1d-x

Dva procesora DIGIC 6+

Kako bi CMOS senzor s 20,2 megapiksela očitavao signal velikom brzinom, EOS-1D X Mark II koristi sklop za obradu zajedno s dva procesora DIGIC 6+ za izuzetno brzu obradu signala. Nevjerojatna snaga tih procesora omogućuje veću širinu, bolje smanjenje šuma pri visokom i niskom ISO rasponu te daje slike prirodnih nijansi kože po kojima je Canon poznat, primjenjuje različite korekcije objektiva u stvarnom vremenu za JPEG slike čak i prilikom snimanja pri približno 16 fps u načinu rada s prikazom uživo i snima videozapise pri DCI 4K do 60 fps ili u Full HD razlučivosti do 120 fps.

Tehnologija brzog vraćanja zrcala

Kako bi se postigle velike brzine kod modela EOS-1D X Mark II i osiguralo brzo precizno automatsko izoštravanje, važno je da ne bude gotovo nikakvog poskakivanja zrcala i da se zrcala vraćaju u svoj položaj što je moguće brže i preciznije. Kako bi se to postiglo, EOS-1D X Mark II ima sustav s dva zasebna motora velikog okretnog momenta koji pogone zrcalo i okidanje zatvarača. Time se omogućuje velika brzina, ali ujedno se i dvije faze drže odvojeno kako ne bi utjecale jedna na drugu. Motor za pogon zrcala i motor za okidanje zatvarača imaju plutajuću potporu napravljenu od elastičnog materijala. Time se smanjuje buka rada i osiguravaju minimalne vibracije prilikom snimanja.

eos-1d-x

Kartica CFast 2.0™

EOS-1D X Mark II je prvi EOS fotoaparat koji pored utora za CompactFlash karticu ima i utor za karticu CFast 2.0™. CFast 2.0™ veličinom je slična kartici CompactFlash, ali ima uvučene kontakte, što je čini robusnijom i otpornijom na probleme sa savijanjem iglica. CFast 2.0™ trenutno ima brzinu zapisivanja do 440 MB/s, a to je brzina tri puta veća od brzine najbrže kartice CompactFlash (150 MB/s). Tako velike brzine zapisivanja omogućuju kontinuirano snimanje niza od 170 RAW snimaka pune razlučivosti. Osim toga, podrška za exFAT format 2 eliminira ograničenje veličine datoteke od 4 GB, tako da nije potrebno spajati datoteke prilikom snimanja videozapisa.

2Ograničenje veličine datoteke od 4 GB i dalje vrijedi kad je potrebna podrška za prethodni FAT32 format CF kartica od 128 GB ili manjih.

eos-1d-x

Dodirni LCD zaslon visoke razlučivosti

Vrlo kvalitetne fotografije koje daje EOS-1D X Mark II treba pregledavati na vrlo kvalitetnom LCD zaslonu neposredno nakon njihovog snimanja. Kako bi to bilo moguće, EOS-1D X Mark II ima Clear View LCD II s omjerom širine i visine 3:2 i nepromijenjenom veličinom zaslona od 3,2 inča. Gustoća piksela zaslona povećana je za približno 1,25 x, a broj točaka povećan je na 1,62 milijuna u usporedbi s modelom EOS-1D X.

Kapacitivni dodirni zaslon omogućuje jednostavan odabir ili prebacivanje AF točaka, kao i uvećan prikaz prilikom snimanja u načinu rada s prikazom uživo ili u načinu rada snimanja videozapisa.

Pametno tražilo II

eos-1d-x

Ako ste profesionalac, zadnje što želite napraviti je skrenuti pogled s akcije. Dok ste udaljeni od tražila mogli biste propustiti ključni trenutak, a to je razlog zašto su inženjeri tvrtke Canon pažljivo razmotrili povratne informacije od EOS zajednice i omogućili više informacija na tražilu modela EOS-1D X Mark II koje se može prilagoditi kako bi zadovoljilo potrebe fotografa. Sada lako možete promijeniti postavke i provjeriti status fotoaparata bez udaljavanja oka od tražila.

Provjeravajte i mijenjajte sve postavke u tražilu, uključujući način rada snimanja, način mjerenja, ravnotežu bijele boje i način rada pogona, te budite upozoreni na prepoznavanje treperenja.

Približno 100-postotni prikaz kroz tražilo omogućuje vam da vidite cijeli kadar koji snimate, dok vas okular od 20 mm uvlači u akciju ispred fotoaparata, olakšavajući kadriranje upravo onako kako želite.

Dvoosna elektronička libela

eos-1d-x

Dvoosna elektronička libela pomaže fotografima da održavaju fotoaparat ravnim prilikom snimanja, što je prednost kada nastojite postići ravne obzore ili kada snimate arhitekturu. Oba pokreta pomicanja naprijed-natrag i okretanja sa strane na stranu prepoznaju se u povećanjima od 1 koraka, a libela se prikazuje u tražilu (iznad točke izoštravanja) i na LCD zaslonu, što je korisno noću kada je teško vidjeti referentne točke u tražilu.

Prilagođeni zaslon za brzu kontrolu

Svaki fotograf drukčije radi i ima posebne zahtjeve po pitanju provjere i promjene informacija i parametara snimanja. Imajući na umu olakšavanje radnog procesa, vrsta, veličina i položaj ikona na prilagođenom zaslonu za brzu kontrolu brzo se i lako mogu promijeniti, tako da ćete bez napora pronaći omiljene postavke.

eos-1d-x

Poboljšana izdržljivost i pouzdanost

Kao istaknuti profesionalni model, EOS-1D X Mark II je dva koraka ispred drugih EOS DSLR fotoaparata po pitanju dizajna i standarda testiranja. Zatvarač modela EOS-1D X Mark II dizajniran je da radi približno 400 000 ciklusa, a uz tako visoku razinu učinkovitosti zrcalo i povezane kontrole dizajnirani su u skladu s tom razinom mogućnosti.

Ne samo da su unutarnji pogonski mehanizmi dizajnirani i provjereni za općenitu izdržljivost profesionalne razine, nego su čak i gumbi i kontrole koje fotograf koristi testirani da budu sukladni toj jednakoj razini izdržljivosti.

Konstrukcija od legure magnezija, vrhunska otpornost na vremenske uvjete

U skladu s prethodnom serijom fotoaparata EOS-1, model EOS-1D X Mark II dizajniran je za kontinuiranu profesionalnu upotrebu u zahtjevnim okruženjima. Ima konstrukciju otpornu na prašinu i prskanje vode jednaku onoj kod modela EOS-1D X, a ukupno 76 brtvi oko gumba i spojeva kućišta pomažu u sprječavanju prodiranja vode i prašine u unutrašnjost. Kada se fotoaparat koristi u kombinaciji s EF objektivima serije L i vanjskom bljeskalicom Speedlite 600EX-RT tvrtke Canon, zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta osiguravaju gumene brtve oko mjesta spajanja. U kombinaciji s kućištem i unutarnjom strukturom od legure magnezija, fotoaparat je jak i čvrst te spreman za zahtjevnu profesionalnu upotrebu.

eos-1d-x
eos-1d-x

Rasipanje topline

Prilikom snimanja videozapisa ili izuzetno brzog kontinuiranog snimanja fotografija duže vrijeme bez pauziranja, CMOS senzor i dva procesora DIGIC 6+ obrađuju ogromne količine podataka, što rezultira stvaranjem znatne količine topline. Toplina se prenosi sa senzora i procesora do vrha odjeljka za bateriju gdje se rasipa kroz poseban toplinski kanal, tako da je fotoaparat uvijek spreman za upotrebu.

Sustav za rasipanje topline kod modela EOS-1D X Mark II, zajedno sa snažnim procesorima, omogućuje kontinuirano snimanje 4K videozapisa u trajanju do 29 minuta i 59 sekundi.